A piszkés-tetői infrahangállomás (PSZI)

A Magyar Nemzeti Infrahang Hálózatot (HNIN, doi:10.14470/UA114590) az MTA CSFK Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma alapította. Az első infrahangállomás (PSZI) a Mátra második legmagasabb csúcsán Piszkés-tetőn 2017 májusában kezdte meg működését. A PSZI infrahangállomás hivatalosan bejegyzett állomás a Szeizmológiai Állomások Nemzetközi Nyilvántartásában (International Registry of Seismographic Stations) és megkapta a HN jelölést az FDSN rendszerben (https://geofon.gfz-potsdam.de/doi/network/HN).

A piszkés-tetői infrahangállomás Észak-Magyarországon, a Mátrában található, mintegy 930 m tengerszint feletti magasságban. Az állomáscsoport négy elemből áll és körülbelül 300 m kiterjedésű. Minden eleme egy beépített digitalizálóval ellátott SeismoWave MB3d mikrobarométerrel lett felszerelve. Az állomáscsoport (PSZI1) központi eleme egy állandó szélessávú szeizmológiai állomás (PSZ) mellett található, amelyet az MTA CSFK Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma és a GFZ Német Földtudományi Kutatóközpont közösen működtet. A helyszín mérsékelten erdős terület, viszonylag sűrű aljnövényzettel, amely segíti a környező zajforrások hatásának csillapítását.

A fenti ábra mutatja a hálózat elemeinek elhelyezkedését (piros háromszögek), valamint az állandó szeizmológiai állomást, a PSZ-t (kék kör). Az MTA CSFK a tulajdonosa a területnek, és a helyszín körül kerítés található. Ez alapvetően meghatározta a hálózat aktuális geometriáját és kiterjedését.

Az ábrán látható, hogy kissé kedvezőtlen a hálózat geometriája. Ennek hatása a detektált infrajelek azimutja és a sebessége becslésének a hibaeloszlásában mutatkozik meg.

nkfih
Legetøj og BørnetøjTurtle