Az ARISE szervezet

Az MTA CSFK Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium 2016-ban csatlakozott az ARISE-hoz (Atmospheric dynamics Research InfraStructure in Europe). Az ARISE2 egy infrastrukturális projekt, amelyet a H2020 Európai Bizottság finanszíroz. Az ARISE2-ben több mint 25 európai egyetem és kutatóintézet működik együtt.

Az ARISE2 egy új, nagy térbeli és időbeli felbontású légköri modellt kíván megalkotni, különböző technikák, például infrahang, LIDAR, radar és légáramlási állomások integrálásával. Az ARISE2 infrahang hálózat tagja az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének (CTBTO). A CTBTO felügyeli a Nemzetközi Megfigyelő Rendszer (IMS) hálózatát, amely globálisan elhelyezkedő infrahang hálózatokat, valamint számos európai infrahang állomást is tartalmaz.

Az ARISE hálózat látható a térképen. A sárga csillag a PSZI hálózat elhelyezkedését, a piros és az indigókék körök pedig az IMS és az európai infrahang állomások helyét mutatja. A PSZI egy eddig lefedetlen területre került, javítva az infrahang állomások által Európa lefedettségét.

nkfih
Legetøj og BørnetøjTurtle